Dårligt eller uens bageresultat, stegeresultat i ovnen på komfuret

Senest opdateret 30-11-2019 05:15

Problem

  • Dårligt bage / stege resultat i min ovn
  • Min ovn bager uens
  • Min ovn steger uens
  • Brød, boller og bløde kager bliver flade
  • Brød, boller og bløde kager bliver tørre
  • Bagværk / madret bliver for mørk eller for ujævn ved tilberedning med varmluft
  • Boller og kager af gærdej bliver skæve, når de bliver bagt med varmluft
  • Bagværket / maden bliver for lyst
  • Bagværket  / maden er mørk i bunden og lys foroven
  • Bagetiden er for lang
  • Der dannes meget kondens-vand, det løber ned af ovnlågen og ud på gulvet ved stegning

Gælder

  • Integreret/indbygningsovn
  • Fritstående komfur

Løsning

  1. Hvis du lige har fået ny ovn så kan den have andre bage og stege egenskaber end den du havde før. Det kan derfor være nødvendigt, at du tilpasser nogle indstillinger som f.eks. ovnfunktion, temperatur, ribbe niveau, placeringen på bagepladen, for at opnå det ønskede resultat.
     
  2. Brød, boller og bløde kager bliver flade

    For lav temperatur
    Bagværket hæver og synker derefter sammen
    Hæv temperaturen

    For lidt hævemiddel
    Der er brugt for lidt gær eller bagepulver
    Brug mere gær eller bagepulver næste gang

    Varm væske
    Fedtstoffet eller væske-blandingen har været for varm
    Temperaturen skal være 37°C for frisk gær og 45-50°C for tørgær

    Lang hævetid
    Dejen har hævet for længe. For lang hævetid giver fladt brød
    Lad dejen hæve i kortere tid

  3. Brød, boller og bløde kager bliver tørre

    For lav temperatur
    Bagværket har stået for længe i ovnen for at blive færdigt
    Hæv temperaturen

    For lidt væske eller for meget mel
    Mel suger forskelligt. Der kan være forskel på de enkelte mærker og der kan være forskel på om melet er nyt eller gammelt. Melmængden kan variere fra bagning til bagning
    Tilsæt ikke alt melet på én gang. Hold 1/3 tilbage og ælt dejen godt. Tilsæt kun mere mel, hvis dejen kan optage det.

  4. Bagværk / madret bliver for mørk eller for ujævn ved tilberedning med varmluft

    Maden er placeret forkert
    Hvis bagværket / maden er placeret tilfældigt imellem hinanden på bagepladen, vil det bevirke at luften ikke kan cirkulere korrekt i ovnrummet
    Placér boller o.lign. i lige rækker. Aflange ting som flûtes,kagestænger og sandkage skal placeres med enderne mod bagvæg og ovnlåge

    Bagepladerne er placeret forkert
    Ved tilberedning på to plader samtidig i ovnen, har pladerne stået på de forkerte ribber. Luften kan ikke cirkulere frit i ovnrummet
    Se de anbefalede ribbeplaceringer i brugsanvisningen til ovnen her.

    Forkert temperatur
    Ved varmluft skal temperaturen sænkes 15-20% i forhold til tilberedning med over-undervarme
    Sænk temperaturen. Ved tilberedning med varmluft skal temperaturen meget sjældent over 175°C
    Ved tilberedning med varmluft bliver resultatet generelt mere uens end ved tilberedning med over-undervarme. Varmluft er mindre velegnet til bagning af ting med højt sukkerindhold. Således bliver småkager pænest, når de bliver bagt med over-undervarme

  5. Boller og kager af gærdej bliver skæve, når de bliver bagt med varmluft

    For kort hævetid
    Hvis bagværket stadig hæver, når det kommer ind i ovnen, vil den  cirkulerende luft blæse det skævt.
    Lad dejen hæve i længere tid. Hævetiden skal som regel være lidt længere, når der skal bages med varmluft. Dejen er færdighævet, når den efter et let tryk med en finger, ”hæver” sig op med det samme.

  6. Bagværket / maden bliver for lyst

    For lav temperatur
    Maden er tilberedt inden den har fået farve
    Hæv temperaturen

    Forkert placering af form eller skål
    En lys metalform eller skåle af glas og porcelæn er placeret på risten
    Placér lyse metalforme og skåle af glas og porcelæn på bageplade

  7. Bagværket  / maden er mørk i bunden og lys foroven

    For lav placering
    Maden har fået for lidt overvarme
    Placér bagepladen en ribbe højere oppe i ovnen

    Forkert placering af mørk metalform
    Hvis en mørk metalform bliver placeret på en bageplade kan det give for meget undervarme, maden bliver for mørk i bunden.
    Placér en mørk metalform på risten

  8. Bagetiden er for lang

    For lav temperatur
    Hvis bagværket får for lidt varme vil bagetiden blive for lang. Der sker en udtørring i stedet for en bagning.
    Hæv temperaturen

  9. Der dannes meget kondens-vand, det løber ned af ovnlågen og ud på gulvet ved stegning

    Brug af for meget vand
    Ved brug af den store bradepande og for meget vand ved stegning af en lille steg, vil vandoverfalden blive for stor. Vandet fordamper for hurtigt og stegen steger tør
    Brug en lille bradepande eller et ovnfast fad, som passer til stegen eller placér stegen på risten og sæt et fad i stegens størrelse i bradepanden under stegen til opsamling af stegesky
    Tilsæt intet eller meget lidt vand; max 2-5 dl. Tilsæt ikke mere vand under stegningen
    Ved brug af varmluft til stegning vil der ske en større fordampning Den varme cirkulerende luft giver større dampudvikling i ovnrummet. Ved tilberedning på varmluft vil der også være mere udtørring af maden
    Ved retter, som afgiver meget fugtighed anbefales det at, anvende over-undervarme

Tip

Se det store udvalg af originalt tilbehør, reservedele samt rengørings- og plejeprodukter der overholder vores høje kvalitetsstandard og til den rigtige pris i webbutikken her

 

Var denne artikel til hjælp?

service-electrolux

Bestil en servicetekniker

Har du brug for hjælp med dit produkt? Så kan du booke en servicetekniker som er ekspert i netop dit Voss-produkt og få en professionel og effektiv reparation. Følg linket nedenfor for at registrere og booke dit produkt.

spares-electrolux

Reservedele og tilbehør

Find originale reservedele til dine Electrolux-produkter i vores webshop og få dem leveret til døren.