Dårligt eller uens bageresultat - stegeresultat i ovn

Senest opdateret 02-01-2023 05:23

Problem

  • Min ovn varmer ikke ens i begge sider
  • Dårligt bageresultat i min ovn
  • Min ovn bager / steger uens
  • Brød, boller og bløde kager bliver flade
  • Brød, boller og bløde kager bliver tørre
  • Bagværk / madret bliver for mørk eller for ujævn ved tilberedning med varmluft
  • Boller og kager af gærdej bliver skæve, når de bliver bagt med varmluft
  • Bagværket / maden bliver for lyst
  • Bagværket  / maden er mørk i bunden og lys foroven

Gælder

  • Integreret/indbygningsovn
  • Fritstående komfur

Løsning

  1. Det er sjældent at man kan bruge alle de samme indstillinger i sin nye ovn, som man kunne i den gamle. Ofte skal man tilpasse enkelte indstillinger i forhold til den gamle, f.eks. temperatur, ribbe placering eller ovn funktion.
    Årsagen til at indstillingerne kan variere fra ovn til ovn er bl.a. ovnrummet størrelse og energiklasse.
    Generelt holder ovnene bedre på varmen i dag i forhold til tidligere, hvorved der bør tilberedes på lavere temperatur i forhold til ældre ovne.

  2. Skru ned for temperaturen på varmluft funktion og giv maden et par minutter mere. Jo højere temperatur du har valgt, jo mere uens vil ovnen bage/stege på varmluft. Ovntemperaturen på varmluft skal typisk være 20-40 grader lavere end i traditionen ovn med over-undervarme.

  3. Undgå at bagepapiret er for stort i din ovn da det kan forhindre luften i at luften fordeles ens i ovnrummet.
    Dybe fade eller andre høje kanter kan skabe "læ" for den varme luft. Sørg for at der så meget luft omkring madvarerne, således at varmen i ovnen kan cirkulere så godt som muligt.

  4. Undgå have for meget i ovnen ad gangen

    Den ujævne bagning i ovnen kan skyldes, at du har for meget ovnen. Hvis du bruger en ovn uden varmluft, kan du kun have en plade inde i ovnen ad gangen. Har du to plader i brug, vil den øverste plade ikke få den nødvendige varme i bunden, da den nederste plade blokerer. Ligeledes vil den nederste plade ikke få nok varme i toppen, da den øverste plade blokerer. Derfor skal du kun bruge en plade, hvis du almindelig over - under varme. Hvis du bruger varmluft-funktion, kan du sagtens anvende to plader, da blæseren sørger for at fordele den varme, der er i ovnen.

  5. Undersøg om dørpakningen er hel og er tæt hele vejen rundt på ovnlågen. Hvis pakningen ikke er hel eller er blevet hård med tiden, skal den udskiftes. En utæt lågepakning kan skabe uens varmecirkulation i ovnen.
    Du kan finde en ny dørpakning til ovn i webbutikken her

  6. Man vil ofte opnå det bedste resultat ved, at forvarme ovnen inden bagværket stilles ind. Kun hvis man bruger en af vore kombi/ damp ovne på brødprogram, skal brødet sættes ind, uden forvarmning af ovnen. Endvidere er der også enkelte tips til fremstillingen af dejen, som kan forbedre det færdige bage resultat markant.
    Find her tips og løsninger:
    Hvis man oplever at skorpen på brøddet bliver for hård, kan det skyldes en af følgende årsager.
     
  7. Brød, boller og bløde kager bliver flade

    For lav temperatur
    Bagværket hæver og synker derefter sammen
    Hæv temperaturen

    For lidt hævemiddel
    Der er brugt for lidt gær eller bagepulver
    Brug mere gær eller bagepulver næste gang

    Varm væske
    Fedtstoffet eller væske-blandingen har været for varm
    Temperaturen skal være 37°C for frisk gær og 45-50°C for tørgær

    Lang hævetid
    Dejen har hævet for længe. For lang hævetid giver fladt brød
    Lad dejen hæve i kortere tid

  8. Brød, boller og bløde kager bliver tørre

    For lav temperatur
    Bagværket har stået for længe i ovnen for at blive færdigt
    Hæv temperaturen

    For lidt væske eller for meget mel
    Mel suger forskelligt. Der kan være forskel på de enkelte mærker og der kan være forskel på om melet er nyt eller gammelt. Melmængden kan variere fra bagning til bagning
    Tilsæt ikke alt melet på én gang. Hold 1/3 tilbage og ælt dejen godt. Tilsæt kun mere mel, hvis dejen kan optage det.

  9. Bagværk / madret bliver for mørk eller for ujævn ved tilberedning med varmluft

    Maden er placeret forkert
    Hvis bagværket / maden er placeret tilfældigt imellem hinanden på bagepladen, vil det bevirke at luften ikke kan cirkulere korrekt i ovnrummet
    Placér boller o.lign. i lige rækker. Aflange ting som flûtes,kagestænger og sandkage skal placeres med enderne mod bagvæg og ovnlåge

    Bagepladerne er placeret forkert
    Ved tilberedning på to plader samtidig i ovnen, har pladerne stået på de forkerte ribber. Luften kan ikke cirkulere frit i ovnrummet
    Se de anbefalede ribbeplaceringer i brugsanvisningen til ovnen her.

    Forkert temperatur
    Ved varmluft skal temperaturen sænkes 15-20% i forhold til tilberedning med over-undervarme
    Sænk temperaturen. Ved tilberedning med varmluft skal temperaturen meget sjældent over 175°C
    Ved tilberedning med varmluft bliver resultatet generelt mere uens end ved tilberedning med over-undervarme. Varmluft er mindre velegnet til bagning af ting med højt sukkerindhold. Således bliver småkager pænest, når de bliver bagt med over-undervarme

  10. Boller og kager af gærdej bliver skæve, når de bliver bagt med varmluft

    For kort hævetid
    Hvis bagværket stadig hæver, når det kommer ind i ovnen, vil den cirkulerende luft blæse det skævt.
    Lad dejen hæve i længere tid. Hævetiden skal som regel være lidt længere, når der skal bages med varmluft. Dejen er færdighævet, når den efter et let tryk med en finger, ”hæver” sig op med det samme.

  11. Bagværket / maden bliver for lyst

    For lav temperatur
    Maden er tilberedt inden den har fået farve
    Hæv temperaturen

    Forkert placering af form eller skål
    En lys metalform eller skåle af glas og porcelæn er placeret på risten
    Placér lyse metalforme og skåle af glas og porcelæn på bageplade

  12. Bagværket  / maden er mørk i bunden og lys foroven

    For lav placering
    Maden har fået for lidt overvarme
    Placér bagepladen en ribbe højere oppe i ovnen

    Forkert placering af mørk metalform
    Hvis en mørk metalform bliver placeret på en bageplade kan det give for meget undervarme, maden bliver for mørk i bunden.
    Placér en mørk metalform på risten

  13. Se også Professionel bageplade - vejen til sprød bagværk med luftig krumme

  14. Udfør denne test før du eventuelt bestiller et servicebesøg:
    1. Forvarm ovnen til 200°C med over- og undervarme. 
    2. Læg 9 eller 12 skiver toastbrød på ovnristen. 
    3. Fordel dem så jævnt som muligt. Kanter må ikke stikke op
    4. Stil risten midt i ovnen.
    5. Tag risten ud, når brødet har fået en flot farve. 
    6. Hvis resultatet er ens,(se billeder), er der er ikke nogen fejl på ovnen.

Tip

 

Bestil en servicetekniker
Bestil en servicetekniker

Har du brug for hjælp med dit produkt? Så kan du booke en servicetekniker som er ekspert i netop dit Voss-produkt og få en professionel og effektiv reparation. Følg linket nedenfor for at registrere og booke dit produkt.

Reservedele og tilbehør
Reservedele og tilbehør

Find originale reservedele til dine Electrolux-produkter i vores webshop og få dem leveret til døren.